Your address will show here +12 34 56 78

NFT = oplichterij ?

NFT's (Non-Fungible Tokens) zijn het onderwerp van verhitte discussies over hun werkelijke waarde en legitimiteit. Terwijl sommigen ze zien als een revolutie in de manier waarop we digitale activa creëren, uitwisselen en bezitten, zien anderen ze als oplichterij...
Digitaal eigendom uitgelegd
Op het 'klassieke' internet is het vaak moeilijk om het echte eigendom van een digitaal goed te bepalen. Je hebt misschien accounts op sociale netwerken, virtuele objecten in online games, maar uiteindelijk zijn deze bezittingen niet echt van jou. De platformen waarop ze worden gehost, behouden de volledige controle over deze "digitale objecten".

Aan de andere kant openen NFT's een nieuw tijdperk voor digitaal eigendom. Dankzij blockchaintechnologie is elke NFT uniek, onuitwisbaar en onvervalsbaar. Als je eigenaar bent van een NFT, ben je in feite eigenaar van het bijbehorende digitale goed, of het nu een kunstwerk, een video, een muziekstuk of andere digitale inhoud is.
Een NFT is in de eerste plaats een (digitale)eigendomstitel . Het kan een speciaal document zijn dat zegt dat jij de eigenaar bent van een uniek en waardevol object, zoals een kunstwerk, een liedje, een videogame of zelfs een grappige video. Dit speciale document is jouw NFT!

Zoals een eigendomsakte van een huis, geeft de NFT aan dat u de enige eigenaar bent van dit digitale object. Niemand anders kan beweren te hebben wat jij hebt. Het is alsof je een magische sleutel hebt die je toegang geeft tot iets heel speciaals in de digitale wereld.

Een beroemd voorbeeld is de NFT van een aap die voor een enorm bedrag werd verkocht. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat NFT's niet alleen over apen of grappige voorwerpen of oplichterij gaan! Ze kunnen allerlei verschillende en interessante dingen voorstellen.
  • Text Hover
Een concreet voorbeeld: de digitale kunstenaar en zijn NFT's
Neem het voorbeeld van een getalenteerde digitale kunstenaar die haar creaties deelt op sociale netwerken. Ondanks haar succes heeft ze moeite om een eerlijk loon te krijgen voor haar werk.

Dankzij NFT's kan deze artiest haar werk nu aanbieden in de vorm van NFT's en ze rechtstreeks aan haar fans verkopen. Op deze manier kan ze eerlijk beloond worden voor haar talent en creatieve investering.

Bijvoorbeeld:
  1. Een illustrator kan een NFT opzetten om haar digitale tekeningen te verkopen en bewijzen dat jij de enige eigenaar van het werk bent. Iets wat voorheen niet mogelijk was. Waar de enige manier was om prints en merchandising te verkopen...
  2. Een muzikant kan een NFT verkopen voor hun unieke speciale song.
  3. Een ontwerper van videogames kan een NFT gebruiken om toegang te geven tot zeldzame of speciale items in hun game, of zelfs hun hele game NFT's laten produceren, wat de items zijn die je personage in de game kan dragen.

Sterker nog, NFT's kunnen zelfs worden gebruikt voor meer praktische zaken, zoals bewijzen dat je een huis of een auto bezit. in het echte leven als in een videogame of zelfs om toegang te geven tot exclusieve evenementen zoals een lidmaatschapskaart (zolang de autoriteiten akkoord zijn gegaan met deze regeling).

Het idee achter NFT's is om makers en artiesten controle te geven over hun werk en om beloond te worden voor hun creaties. Het is ook een manier om digitale objecten specialer te maken en ze echte waarde te geven, net als objecten die je in de echte wereld kunt aanraken.
  • Text Hover
L e voordelen van NFT's

Authenticité et propriété numérique

Als u een NFT koopt, verwerft u een uniek digitaal activum, waarvan u de de onbetwiste eigenaar. Niemand kan deze intrekken of wijzigen zonder jouw toestemming. Ze bieden een bewijs van eigendom en authenticiteit, waarmee makers de originaliteit en zeldzaamheid van hun werken kunnen aantonen.

Décentralisation & interopérabilité

De blockchain, die wordt gebruikt om NFT-transacties te registreren, werkt op een gedecentraliseerde basis. Geen enkel particulier bedrijf controleert het beheer van NFT's, waardoor hun integriteit en traceerbaarheid gewaarborgd zijn.

NFT's zijn ontworpen om compatibel te zijn met verschillende markten en platforms, waardoor de uitwisseling en overdraagbaarheid van digitale activa wordt vergemakkelijkt .

Créateurs rémunérés

NFT's bieden kunstenaars en ontwerpers nieuwe mogelijkheden om rechtstreeks in contact te komen met hun publiek en verzamelaars. Dit creëert een nauwere, meer persoonlijke relatie met hun gemeenschap.

Mécanismes de redevances

Digitale kunstenaars en makers kunnen eindelijk eerlijk beloond worden voor hun werk. Dankzij de verkoop van NFT's kunnen ze profiteren van een inkomen dat direct gekoppeld is aan hun digitale kunst, zonder afhankelijk te zijn van een platform van derden. Vergeleken met een schilder die zijn schilderijen direct kan verkopen.

Propriété fractionnée

NFT's maken fractioneel eigendom van digitale activa mogelijk, wat betekent dateen enkel actief kan worden opgedeeld in kleinere aandelen en kan worden gedeeld tussen verschillende eigenaren, waardoor nieuwe investeringsmogelijkheden ontstaan.
L e nadelen van NFT's

Manque de régulation

Als relatief nieuw en snel ontwikkelend vakgebied hebben NFT's te maken met een gebrek aan duidelijke regelgeving. Dit kan een omgeving creëren die oplichting en frauduleuze praktijken in de hand werkt.

Maar dit is verbeterd met de nieuwe Europese MiCA-richtlijn

Bulle spéculative

Zoals elke nieuwe technologie, kunnen NFT's onderhevig zijn aan speculatieve zeepbellen, waarbij de prijzen van digitale activa kunstmatig kunnen stijgen alvorens snel in te storten, wat resulteert in aanzienlijke financiële verliezen voor sommige beleggers. De prijzen van digitale activa kunnen kunstmatig stijgen alvorens snel in te storten, wat resulteert in aanzienlijke financiële verliezen voor sommige beleggers.

Escroqueries et fraude

Hoewel NFT's worden verondersteld unieke en geauthenticeerde activa te vertegenwoordigen, is het nog steeds mogelijk voor nog steeds mogelijk voor kwaadwillenden om het maken van vervalsingen of het illegaal kopiëren van digitale werken, waardoor de werkelijke waarde van NFT's in twijfel wordt getrokken. Om nog maar te zwijgen over frauduleuze projecten, omdat ze het moeilijk kunnen vinden om legitieme projecten van oplichterij te onderscheiden.

In het algemeen, als het te mooi is om waar te zijn, wees dan erg voorzichtig . Zelfs als het wordt aangeprezen door een aantal beïnvloeders. Ze hoeven geen risico's te nemen omdat ze stroomopwaarts geschenken krijgen om hun producten te promoten.

Volatilité du marché

Zoals bij elk financieel actief is de NFT-markt onderhevig aan aanzienlijke prijsschommelingen. Dit kan resulteren in aanzienlijke winsten of verliezen voor beleggers, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Soms kun je NFT's gratis krijgen, in dat geval is je risico op verlies nul.

Incompréhension du marché

Een gebrek aan inzicht in de markt kan het moeilijk maken om de werkelijke waarde van NFT's in te schatten.

Zonder de juiste analyse kunnen beleggers te veel betalen voor digitale activa die hun reële prijs niet waard zijn en kan leiden tot ongepaste beleggingskeuzes, waarbij beleggers NFT's kunnen kopen die geen echte vraag of nut hebben, met financiële verliezen tot gevolg.