Your address will show here +12 34 56 78

Web1 Web2 Web3 ?

Je gebruikt het internet misschien al om jezelf te vermaken, nieuwe dingen te leren en in contact te komen met mensen. Maar wist je dat het internet in de loop der jaren is geëvolueerd en dat er verschillende versies zijn?
Web1.0 : Web1 was als de begindagen van het internet, toen het lang geleden werd gecreëerd. .
In die tijd waren websites net online boeken, waar je informatie kon lezen en afbeeldingen kon zien, maar je kon er niet echt mee interageren .

Je was gewoon een toeschouwer, net als wanneer je televisie kijkt.
Web2.0 : Web2 is wat we vandaag gebruiken. Het is geavanceerder en interactiever.

Nu kunnen we niet alleen informatie lezen op websites, we kunnen ook deelnemen en interactief zijn .

Je kunt publicaties becommentariëren, delen en leuk vinden en video's downloaden. Sociale netwerken, online games en de applicaties die je gebruikt op je smartphone maken allemaal deel uit van Web2.
Web3.0 : Web3 is de volgende fase van het internet. Het is als een verbeterde versie van Web2. In Web3 zullen mensen nog actiever kunnen zijn en meer controle hebben over hun informatie en online transacties .

Technologieën zoals blockchain zullen veilige betalingen, transparante gegevensuitwisseling en een betere bescherming van de privacy mogelijk maken.

Mensen zullen ook in staat zijn om online gemeenschappen te creëren en eraan deel te nemen zonder afhankelijk te zijn van grote bedrijven om alles te beheren.
  • Text Hover
Web1 = Lezen
Web2 = Lezen, Schrijven
Web3 = Lezen, Schrijven, Bezitten
"Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, is dit ook de slogan van onze vereniging, vertaald in het Frans. Lezen, schrijven, bezitten ."
  • Text Hover
De Web1 vertegenwoordigt het begin van het web, gekenmerkt door statische sites waar gebruikers slechts consumenten van informatie waren . Toen kwam de Web2, wat het huidige tijdperk is, het aanbieden van sociale netwerken en interactieve platforms waar gebruikers vrij inhoud kunnen delen en met elkaar kunnen interageren.

Er is echter een nieuwe visie in opkomst: de Web3 . In ontwikkeling benadrukt het fundamentele waarden zoals de decentralisatie, vertrouwelijkheid en beveiliging dankzij innovatieve technologieën zoals blockchain. Het belangrijkste doel is om gebruikers meer controle te geven over hun persoonlijke gegevens.

Decentrale applicaties (dApps) spelen een sleutelrol in dit nieuwe Web3 ecosysteem. Ze draaien op blockchainnetwerken en bieden aanzienlijke voordelen, zoals verzet tegen censuur en democratisch g emocratisch bestuur . dApps verkennen nieuwe manieren van creëren, delen en interactie, en tegelijkertijd vertrouwen en transparantie te garanderen.

Web3 opent opwindende nieuwe horizonten door de relatie tussen gebruikers en hun online ervaring opnieuw te bekijken. Het biedt mogelijkheden voor meer digitale autonomie en daagt traditionele gecentraliseerde modellen uit. Web3 vertegenwoordigt een veelbelovende evolutie van het web, waar gebruikers de hoofdrolspelers zijn in hun online leven, echte soevereiniteit hebben over hun gegevens en actief deelnemen aan de opbouw van dit gedecentraliseerde en veilige ecosysteem.
Woordenlijst van Web3-termen in Web2-termen :
Airdrop = Beloningen
Blockchain = Servers
DAO's = Gemeenschappen
DEX = Markt / Effectenbeurs
Degen = Gepassioneerd / Nerd
Gas = Bedrijfskosten server
Interoperabiliteit = Normen
Laag 1 = Internet Protocol
Mainnet = productieomgeving
Testnet = testomgeving
Miners & Stakers = Mensen die servers draaien
Munten = publicatie
NFT = Numerieke activa of eigenschappen
Knooppunt = afzonderlijke server
Oracle = gegevensleverancier
Eigendom = bezit
Privé sleutel = wachtwoord
Openbare sleutel = gebruikersnaam
Zaadzin = Herstelzin
Sharding = schalen
Smart contract = toepassingen
Token = platformactiva
Tokenisering = Digitalisering
Portemonnee = Rekening
Metaverse = MMORPG (bijv. Warcraft)